Tuesday, February 28, 2012

Monday, February 27, 2012

Ghost Rider 2


                                        



@Sunway Pyramid.

Assalamualaikum wbt.

Habis kelas pkol 4   &  gerak ke sunway pyramid ( jalan x jammed sangat )  &  sampai pkol 5 camtuh               jalan2 tengok kasut, dot beli dress baru ( jeles )   &  pergi jalan & survey2 several places   &   pegi tengok tiket wayang  &  duk minum kat burger king, makan fries   & onion rings   &    semayang Asar & Maghrib kat surau  &  tengok wayang pkol 8 sampai pkol 10   &  balik Uitm   &  Makan @ Old Town White Coffe sek 7   &  balik kolej. (sakit kepala nak kena siapkan aseiment, esok nak present ) .



Thanks Dot & Naz ( tbe2 jumpe jumpe dia kat HEP dia kate nak pergi jugak )                                                                                                  

Saturday, February 25, 2012

balik kampung




Assalamualaikum.

Tiber2 je mak buat plan nak balik umah Abah kat Pahang. Dia kate dah lame tak balik sane. Dia rindu kat Wan. ( mak mertua dia la )

So, kitorang gerak pkol 2.30 petang hari sabtu pas ngangah habis kejer. Sampai pkol 7 camtu. Tido satu malam. Esok petang pkol 3 hari ahad, bertolak balik selangor. Buat macam Kuala Lipis Pahang tu dekat je kan? Penat jugak. Tapi mak memang plan nak balik jenguk wan sekejap je. Tak payah angah nak ambik2 cuti bagai.

Dari Bentong, aku dah start drive sampai rumah. Panat jugak. Sok senin pagi ade test. Mampuih la.

Ya Allah, terima kasih sebab elakkan kelurga aku dari tertimpa ape2 kemalangan atau masalah sepanjang perjalanan. I Love You Allah. 

Wednesday, February 22, 2012

doa.

ade seorang sahabat di zaman Rasulullah yang rajin sembahyang kat masjid. pas siap sembahyang je, dia terus bangun tinggalkan sejadah dia. Rasulullah tanye “kau takde ape2 nak mintak daripada Allah ke?” mungkin sebab time tu dia tak rase nak atau perlukan ape2. so Rasulullah pon cakap lagi “ aku mintak garam pon daripada Allah”

so sahabat ni tadi pon tersedar and cepat2 berdoa.
ha,maksud nye, jangan nak tgu ade hajat atau kesusahan baru nak ingat kat Allah.
doa ni kekuatan. “ jika perisai doa kita lebih kuat daripada musibah, maka doa tu akan tolak dia. tapi jika musibah itu lebih kuat daripada doa, maka musibah itu akan menimpa kita. namun, kesan dari doa tu takkan berkurangan. kalau doa ngan musibah same2 kuat, so dua2 tu bertarunglah.”

time kita berdoa, kite mesti fikir yg doa ni akan dimakbulkan ke tidak kan?. setiap doa yg ade kat hati, fikiran, minda, jiwa and macam2 lagi, once dia terlafaz kat mulut, doa tu akan terus naik kat langit. so kalau keyakinan kita kuat, kita takkan mngeluh. kite nak berdoa ni, jangan jemu. Allah nak uji kita, sabar ke tidak. kalau Allah terus bg ape yg kite semua mintak, then takde sape lah nak berusaha lagi pas ni. betul tak?
even Nabi Muhammad pon berdoa sungguh2. Rasulullah kan kekasih Allah. dah terang2 Allah takkan tolak doa dari dia. habis kita yg tak seberapa ni?

one more, doa2 yg kita mohon tak semuanya akan dimakbulkan Allah. ada yg dmakbulkan kat dunia, and ade jugak yg dimakbulkan kat akhirat nanti. so tengoklah diri kita balik. ape yg halang dari Allah makbulkan doa kita? jawapan yg paling jelas, is DOSA.  doa yg tak dimakbulkan tu ibarat balasan drpd dosa yg kita bwat sebelum ni.
yang aku tau, kalau kita betul2 berharap and berdoa, then kita jage diri kita betul2, Allah pon segan nak tolak doa kite tu. =). so jage la diri betul2. doa mintak masuk syurga. boleh jadi bidadari.

terus je berdoa and jgn sesekali putus asa. tak kesah lah cepat ke lambat makbul nye tu.
yang penting doa kena ikhlas. jgn mintak bnde yg tak elok. memang merepek la tu. mintak lah kat Allah. menanges2 biar Dia tau yg kita memang betul2 berharap kat Dia.

orang yang tak berdoa pada Allah ni, orang yang sombong! 

Johnys.








#kalau tak senang hati, nafsu makan menjadi2. tapi sekarang dah ok sikit. tak maju lah restoren2 ni lagi dah. sebab aku dah start makan roti kat bilik je.=).

gambar and event lame. baru hupdate je.

minggu ini.











minggu ni, mood gemuk. subway, a&w, noodle station, ayam penyet, ani sup utara. giler kan?
boleh lah suker2 sebelum exam ni. jadual final dah keluar. hadoi.

Monday, February 20, 2012

eh, awak. sy jge diri sy k.





#lega sangat hati ni. terima kasih. 

sunway lagoon.


pergi time nini balik cuti semester hari tu. Tak menyesal lah pergi. Seronok memang seronok, tapi tersentap jugak aku tengok gelagat org2 kat sane. Yang  mat saleh usah di crite lah, tapi ni haa, yg melayu belagak jadik mat saleh ni. Sakit hati.











Humm.. kebetulan. Nini bawak balik kawan bercuti kat rumah. Dia ajak aku pegi sekali sebab diorg tak tau jalan. Aku sebe salah jujgak. Tapi mak kate, tak pe laahhhh...  jage diri elok2. Jgan nak sebok2 dgn orang... yg lagi best tuh, mak yg kasi duit. Haruslah lagi seronokkk kan?
Kitorg masuk All Park. Dari pkol 11 sampai lah 6 ptang kitorang kat dalam tuh. Kering, basah, kering, basah. Lapar, haus, penat. Semua ade lah.

Tapi diorg ni hati kering. Tak puas2. Jgn kate tempat org besar, tempat budak2 pon belasah jugak. Alah bayar, menang main kan? Bukan murah2.

So, ni several perkara aku nak cakap, and bgtau kat korang semua :
|  Jgn pakai pakaian yg ade zip. Nanti korg tak boleh main kat water park. Sebab takut korg rosakkan pelampung diorg tuh.  Bnde ni agknye rmi sgt yg tak tau. So ramai lah jugak yg akan frust sebab kalau nak beli seluar baru time tu pon, harge dia 70 hengget.  Datang jauh2, bayar mahal2, pastu tengok dari luar je org jerit2, kedebush2.. kesiann...
|  Makanan luar memang tak dibenarkan bawak masuk. So, korang pandai2 lah sorok2 kan sikit roti ke biskut ke bwat korg alas perut smntara korg ade kat dalam tuh. Memang tersangt lapar biler dah splash2, kedebush2 kat dalam tuh. Sandwich diorg rege 6 hengget kau. Tak knyang lngsung. Air tak payah bawak lah. Memang korg akan kembung perut minum air kat dalam tu.
|  Jangan lupe, time korang tngah simpan2 barang dalam loker tuh, bukak seliper@kasut korg terus. Nanti korang2 nak pegi mandi, seliper tuh nak taruk mane? Aku perasan rmi org yg terlupe bnde ni. Dah tutup loker tuh, ondaway gi gelongsor or wat so ever, baru terpikir mane nak letak dia punye kasut. Tak pasal2 kne ambik loker lain pulak. Kesiann.. dalam sunway tuh, jalan dia semua rata. Tak payah takut lah tpijak paku ke, kaca ke. Korg boleh pegi semua tempat. Kecuali umah hantu. Tu je kne pakai kasut. Dats y lah umah hantu aku masuk last sekali.

|  Kalau korg jenis yg tak biase nampak awek2,pakwe2, mak2, ayah2, nenek2 yg seksi ,for sure lah korg akan nampak semua tuh kat sini. Tak kire lah bngse ape, kulit kaler ape. Semua ade. Pakej. So, korg jgn asyik nak tenung2 and bwat muke pelik plak biler tngok diorg. Walaupon niat korg ikhlas sbnrnye nak cakap kaler swimming trunk dia tu lawa. JANGAN OK! Sebab sesetengah org akan marah and dia akan pergi tngking korg balik. Huish, malu lar org rmi2 tngok. Baik korg tak pyh sebok dgn sesape je yg ade kat sane and korg layan je sunway lagoon tuh puas2. Macam aku. Habis crite.

Aku dah pegi, aku dah rase seronok dia. Memang tu je niat aku. So, seronok tu pon Allah yg bg rase. Kalau takdir kate kite pgi tak seronok, naseb lah kan. So, yg penting niat kne betul. 

Medan hari tu.












5 hari. asyik makan jer. and seriesly, masuk hari ke 4, aku dah giler2 rindu rumah. =). nampak mak berjalan kat eport dtg ke arah  aku pon, mata dah bergenang2. conclusion dia, : aku tak boleh pergi jalan jauh2 kalau tak bawak mak.