Thursday, March 17, 2016

Dah kenapa tiba2 nak detox =0

HAHAHA. ASSALAMUALAIKUM SEMUA. 

HARI NI NAK SEMBANG PASAL DETOX. SO FAR BANYAK KALI JUGAK LAH AKU BUAT, SO RASA DAN KESAN DIA MEMANG BEST. 

Infused water atau air detox adalah campuran air kosong dengan buah-buahan, daun herba atau madu dan dibiarkan selama beberapa jam sebelum di minum. Biasanya resepi ini menggunakan buah seperti manga, strawberi, anggur, barries dan epal kemudian di rendam bersama daun herba seperti daun peppermint, basil, pudina, saderi atau campur saja dengan madu. Tapi boleh saja guna buah tempatan seperti tembikai cina (watermelon), buah naga, nenas, betik, laici, jambu batu. Nak tambah cinnamon (kulit kayu manis), serai, halia atau timun pun boleh.


Antara kesan yang boleh didapati apabila anda minum "infused water" atau air detox ialah:


KONPOM TAHAP METABOLISMA NAIK, RASA PERUT BERISI JE AND TAK PAAYH MAKAN BANYAK. PALING BEST OF COURSE, SALUR DARAH, USUS SEMUA CLEAN JEE. DAN YANG NI KAU TAK TAU LAH APPLY PADA SEMUA ORANG KE TAK, TAPI BAGI KAU, DETOX NI BUAT KITA ADA MOOD LA SIKIT.PELIK KAN? DAN DAN DAN, KURANGKAN SAKIT2 OTOT. YEAYY. 

ANTARA CONTOH2 RESEPI DIA : BOLEH LAH TRY YE. MEMANG BEST

1)Buah-buahan
Sitrus: Grapefruit, lemon, limau nipis, oren
Beri: Strawberry, raspberry, blueberry, blackberry, ceri

2)Buah tempatan:
Delima, mangga, nanas, belimbing

3)Melon: Honeydew, tembikai, rockmelon

4)Pilihan lain: Epal, anggur, plum, peach

5) Sayuran: Timun, lobak merah, daun saderi, peppers

6)Herba: Pudina, sage, rosemary, selasih, cilantro, thyme, stevia, lavender

7) Rempah-ratus: ( YANG NI AKU  X MAMPU NAK TELAN )   =( 
Halia, kulit kayu manis, lada hitam



Cara Penyimpanan 


senang ja. dah buat bancuh kocak2, simpan je dalam peti ais, pastu mnum bila bangun dari tidur dan sedia untuk melaburrr  ahaha. boleh athan seminggu tau sebelum rasa limau dan timun jadi pedar @ payau. 

contoh2 gambar air detox : tengok rasa geram je nak buat jugak, tapi nak disiplin tu yang payah. =(







JOM CUBA JOM =) 

Wednesday, April 8, 2015

DENGKI. SAMPAI MATI



AS SALAM
Apa khabar semua.

hari ni aku nak tulis pasal apa yang aku dengar kat Radio Ikim semalam.

pasal Dengki ataupon bahasa saintifik dia, Busuk Ati =(

pada dasarnya. ( amboih ayat ) kalau sesiapa pon ada penyakit ni, ustad dalam radio tu cakap memang sangat susah nak hilang. satu2 jenis penyakit yang memang ada kemungkinan ntuk kita bawak terus sampai mati.

aku khusyuk ja dok dengar radio tu pastu aku terus terpikir. ade tak agak2 aku tengah dengki dengan sesapa skrg ni? aku betul2 pikir. aku pikir dalam2. pastu aku da penat pikir, memang aku rase buat masa ni aku memang takde dengki atau iri dengan sesape. kalau org nak dengki denagn aku tu, lagi la tak mungkin. haha. ape yang ade kat aku ni nak dengki. bukan duit bnyak kete besar pon. phone pon iphone 5 ja. bg kat anjing pun dia pulang balik.

so back to the story, ustad cakap sape yang ade ade dengki mendengki ni hidup dia memang takkan tenang. sebab sebok nak memikir pasal orang, sebok nak berlawan bergaya dan memburuk2 kan orang. ( hoh. takde keje laa. nak basuh anak berak masak lipat baju dia kemas meinan ja pon da sempot )



so ustad tu cerita bila hati kite terlalu sebok nak mndengki dengan org lain, kita akan mudah terlepas pandang apa yg lagi penting depan mata kita. dan org yg kurang sangat rasa bersyukur dia ja akan sebuk dan taknak mnsyukuri nikmat sendiri.

satu je lah nak tanya dengan berdengki dapat apa? duit? kereta rumah?
so kalau tak dapat apa dapat dosa ja baik takyah laa
buang masa ja.


Sunday, April 5, 2015

*keselamatan tanggungjawab bersama*


menggigil je rasanya satu badan bila tengok video budak jatuh ni. Subhanallah.
apelah perasaan mak budak tu.
 Ya Allah aku mintak sangat2 jangan Kau nampak kan benda2 mcm ni depan mata aku AMIN.

Kesayangan da besar














Sunday, June 29, 2014

selamat Ramadhan



RAMADHAN DATANG LAGI!!!

Seronoknya Subhanallah. Bersyukur sangat sebab panjang umur, murah rezeki sampai boleh berjumpa ramadhan lagi.

ramadhan kedua sebagai isteri, tapi pertama sebagai umi. alhamdulillah.
Battutah pon bangun pagi2 time sahur. =)

teruja kan segala pintu2 neraka di tutup dan segala amalan dikira berganda2. Allahu Akbar.

semoga Ramadhan kali ni membawa makna yang lebih lagi dari ramadhan sebelum ini. InsyaAllah.

seronoknya nak bersahur, tarawikh, berbuka, tadarus.. =)

LETS PREPARE OUR MIND, BODY AND SOUL  

Wednesday, June 25, 2014

they growin up tooooo fast =(

salam alaik.

hari ni takde bahan sangat nak cerita. so belek2 gambar kat fon tadi, dr awal ambik gambar Battutah sampai la hari ni muka dia dah berubah sangat2.

bila pikir2 balik. bulan 2 hari tu beranak. habis pantang bulan 4. pastu masuk keje. kenduri aqiqah bulan 6. tibe2 dah nak puasa n raya. Battutah pon 5 bulan dah =)

cepatnya masa berlalu. kalau boleh nak Battutah maintain jadi baby jee. comel, wangi, merengek2..

mula2 pandai senyum. pastu mulut dah berbunyi2, pandai pulak asyik nak berdukung je, skrg dah pndai nak berguling2. geramnyeeee.

satu lagi masalah aku ni. pantang kalau Battutah tu tido, aku mesti nak kacau. eeee. geram betol tengok dia duk comel2 tdo kannn.









cepat sangat la dia besar... =) 

Wednesday, June 11, 2014

Senggol Senggolan Cubit Cubitan

salam siang.

selamat sejahtera pada non muslim.

tajuk hari ini adalah : Aku pegang Ko. Ko pegang Aku. =(

Mungkin pada zaman ini, abad ini masa hari dan musim ini, sentuh2 dan tepuk tampar kalangan laki pompuan, rakan sekerja, dah jadi macam lumrah. kannnnnn tapi yg aku nak bebel ni terlebih and terberat pergi kat kaum pompuan lah sebab org pompuan ni yg lebih sinonim dalam hal2 jage maruah, jage kehormatan.

tapi hakikatnya ramai jugak yang tak sedar, that kind of attitude shows what your inner side looks like.
ntah lah. susah sgt rasenye hati aku ni nak terima bila kawan2 laki and pompuan ni sesuka hati je tepuk2, geletek2, cubit2 sesama sendiri walaupon depan org ramai, mane pergi segan, malu dan harga diri?

cube kite pikir. kalau depan org pon dah berani dah pegang2, habis tu belakang2 berani buat apa??

Allah... malu lah sikit. segan lah sikit nak jual murah sgt mcm tu. kita org pompuan ade harga diri, ade maruah, ade air muka nak kena jaga. ( even kita belum kahwin, kite bawak air muka mak pak kita )

dahtu pulak, kite ni tak segan2 nak bertepuk tampar dengan jantan ( jantan lah aku panggil sebab kalau dia betul2 lelaki, dia xkan merenyam and bodoh mcm tu ) siap boleh ckp yang tak friendly, terlalu kesah dengan bnde2 macam tu dengan kawan2 ni KOLOT. amboi...

kire org zaman millenium je lah yang moden, trendy. elehh.

meh sini nak bgtau satu benda. esok2 bila kahwin, kalau org lain buat kat suami/isteri mcm tu. duk tergedik2 cubit2, pukul2, jangan time tu nak kata si suami/isteri tu tak reti nak jaga air muka ok? wat u give, u get back.

lastly, org pompuan ni macam epal kat atas pokok. epal yg elok akan duk tinggi atas pokok. epal yg tak elok/busuk akan duk bawah dan gugur. org laki yang tak bersungguh akan petik je buah yang kat bawah ataupon yang gugur tu sebab diorg malas nak usaha lebih. dan hanya lelaki yang sungguh2 dan kuat akan usaha untuk petik epal kat atas tu. ( sekian kiasan epal pada hari ini )

semoga kita, keluarga kita, rakan2 kita tak join lah group tergedik2 ni. aminn.

Saturday, June 7, 2014

Battutahs First Flite *wink wink*

 ondaway dr kul - pen. rilek je dia dah mandi and mnyusu awal2. 

tibe tengah2 jalan menangis plak adoi. riuh satu kapal. cepat2 buat susu, terus sumbat =) 


  ondaway pen - kul.
Abi pon dah keletihan kenduri kawen punye pasal. = ( 



  dah kena tukar baju pulak sebab muntah banyak kat airport time flite delay tadi. 



 ni je yang senang pon. asalkan merengek3 sumbat susu kasi tidooo

so far pengalaman pertama naik flite bawak baby ni memang best lah.

org tepi2 mesti tanya lah nama baby ape, brape bulan. pastu main agah2 dengan dia.'
kebetulan pulak Battutah ni jenis selamber dek je ngan sesape pon.
pastu x meragam jadi x susah sgt nak pas2 pada org lain pon. =)

tapi cm biase lah, kain lap, pampers, baju extra, sabun syampu, susu air panas semua kena ada.
Battutah kalau terus2 baik cmni, ada can lah nak holiday hujung tahun ni. yehuu.

Tuesday, June 3, 2014

Tahniah =)



kerja baru.
tempat baru.
kawan baru.
dan dan dan
GAJI BARU. ALHAMDULILLAH. =)

Semoga sukses dunia akhirat. 

rezeki Battutah tapi Allah salurkan pada awak. 

p/s : Battutah dah pesan lepas jun xnak susu Anmum dah, dia nak Friso Gold. heheheh. 



Thursday, May 29, 2014

sembang petang (*.*)



salam alaik.

pepetang yang hujan ni, terasa nak membebel la pulak. =)

topik hari ni pasal 'MUHASABAH'.

Muhasabah diri la kan, ape lagi. sebenarnya, aku sangat setuju yang kita sebagai manusia bodoh ni, patut muhasabah diri setiap hari. diulangi, SETIAP HARI.

hari tu aku tengok BERSAMAMU, pastu menitik2 air mata aku. kesian sangat kat org yg kurang mampu dan kurg senang mcm kita ni. kta ni semua makan cukup, tidur cukup, pakaian cukup dan terlebih2 cukup pon ade.




so kite kena la selalu muhasabah diri kita ni bila Allah dah bagi kita senang, mampu, sempurna, tanpa sebarang cacat cela. bayangkan org lain yang takde tangan, takde kaki, takde mata pon ada. tak boleh nak tengok satu dunia ni mcm kita. Subhanallah. cuba la pikir. kalau takde mata, mcm mane nak facebook2? mcm mane nak insta2 bagai, ape lagi nak jalan2 tengok bunga sakura kat korea lah, kangaroo kat aussie??

so bersyukur lah banyak2. tiap2 malam sebelum tidur, banyakkan berfikir pasal nikmat yang Allah bagi.
Dengan bermuhasabah diri, kita dapat menilai setiap perbuatan kita. i mean, dah tercapai matlamat ke, masih jauh, atau memang dah tersasar jauh?

ada pulak geng2 yang suka membangga diri. apesal? malaikat kelas apa yang damping kau sampai nak membezakan sangat kau dengan org lain? mati nanti, kau pakai kain kapan emas ke? so please lah. membangga diri sangat dah tak relevan dalam dunia yang semua org bijak pandai nak berpikir sekarang ni.

apa yang kau ade, walaupon sati inci kulit jari kaki, dan satu gunung emas sekalipon, semua hak Allah. sekelip mata Dia nak bagi, lagi laju dari sekelip mata kalau Dia nak ambik balik =(

hari ni org makin pandai2 dari kita, kita rasa tak puas hati. tapi kalau ade pulak org yg lagi tak pandai dari kita, kita ejek pulak. so nampak x? hati sendiri pon x dapat nak control and puaskan, so jgn sesekali nak criticize org lain untuk penuhi cita rasa kita .. not good, not good.

bersyukur dengan apa yang ada dan rasa sangat puas untuk segala yg kita miliki sbnrnye secara otomatik buat kita positif dlm hidup. takde lah sebuk nk berlawan dengan jiran sebelah, kawan2 opis, sedara mara. klu yg lg teruk tu, antara adik beradik pon nak lawan rumah sape lagi cantik. adoiyai.

pendek kata, walaupon dah banyak aku membebel kan, muhasabah diri hari2 pon x rugi. selalu pikir hari2 ape yg kita ade, kita miliki, kita hargai baik2. ade anak, anak yg sihat. ade suami, walaupon gemuk, tapi masih pnjg umur, ade kereta walaupon buruk. tapi masih boleh bergerak. nak comparekan dgn org yg takde semua tu? Subhanallah.

Friday, May 2, 2014

klia2 Punya Cerita. =)


salam 1 malaysia. cewah.

bermula lah kerja baru yang basically same je dengan kerja lama. acaneer tu.
doesnt mean takde perubahan walaupon skop kerja sama.

kawan2 lain, boss dah lain, parking pon lain, yang penting, unipom pon lainnn. hahahaha.
sekali sekala perasaan macam jadi peguam syariah pon ade pakai baju berblazer2 bagai ni. hoh.

so, rutin kerja dah bermula, memang menggelabah sikit lah nak susun dengan anak lagi, suami, dobi, urusan rumah tangga, bil2, beras susu gula tepung, eh. macam2 pulak.

ape yang penting, rezeki tu, semuanya Allah bagi.
nak besarkan anak dan suami bukan satu tanggungjawab mudah. hehehe. sebab Umi nya dah memang
besar. =(


dengan mak iti. ( Battutah punye 2nd mak ) =) 




Sunday, April 27, 2014

we ols love u lah, Mak!!

Selamat Hari Jadi kepada Bonda tercinta.
 kitorang adik beradik tempah lunch buffet kat restoran 360 KL Tower tu.

kitorang semua kalau boleh memang nak bagi yang terbaik untuk mak. honestly aku pon sebagai anak, sape yg taknak bagi bnde yg bagus2 untuk org tua dia kan. kalau aku ni banyak duit, jangan kate hadiah mahal, private jet pon aku nak belikan untuk dia. bagi dia rumah, bagi rantai emas, cincin, tanah berekar2, semua bnde lah nak bagi. tapi apakan daya, den tak mampu. so aku mmpu doa semoga mak dirahmati Allah, masuk syurga dan jadi dahan tempat kami anak2 nak berpaut untuk mengahadapi Sirat nnt. InsyaAllah. =)



Family Angah


Family Kakcik


Mak ngan Adik


My Big Happy Family


Family Along

Makan pon boleh tahan, view pon cantik boleh pusing2 sambil makan. =) yang penting, mak seronok. 
dulu dia muda2 macam kita tak dapat nak merasa semua ni. jgn kate kereta, moto pon xde.
so sekarang anak2 kereta sorang satu, tolong lah senangkan hati mak ayah, bawak diorg makan angin, rileks.. dah tua2 tu jgn kita anak2 bagi masalah lagi kat diorg. 


Battutah muka redha. =( dah letih sehari berjalan ke KL Tower & KLCC.
Bibik pon dah letih dukung Afia budak gemok. 



Wednesday, April 23, 2014

Anak Umi 2 bulan =)


Abi dia tdo sebijik mcm ni..  So, who needs the DNA test? =)) 



Our first mak n anak picture together =) 




Mak Iti . 


Anak umi tolong jadi anak yang baik. tolong jgn mnyusahkan orang sekeliling. jadi hamba yang soleh. semoga Allah jadikan Battutah tangan umi dan abi berpaut untuk ke Syurga Akhirat nnt. besar harapan umi Battutah jadi org yang kenal  dosa pahala, halal haram dan umi mntak Battutah ingat yang syurga Battutah bawah kaki umi dan abi. kami sentiasa sayang Battutah. 

Tuesday, February 18, 2014

Battutah, our lil precious. =)

meet my babyboy guys, Alahamdulillah. =)

Battutah Bin Muhammad Zairi. =)
org tanye kenapa Battutah? hehehehe unik kan? Ekceli , Abi dia kan sangat2 suka membaca. so terjatuh cintalah kat sorang pengembara nama Ibnu Battutah ni. nak dedikasikan pengalaman Battutah tu dalam hidup dia kepada anak kitorang, so tu je citer dia. nak citer banyak2 pengalaman Battutah tu, memang 4 hari pun tak habis. merantau ke sana sini, jumpa macam2 orang, hadapi bnde yang ajaib. =) harap sikit sebanyak tersemat lah kat dalam hidup dia. aminn.

time keluar je dah 3.47kg. hehehehe. sakit nak beranak, memang toksah cakap lah. tapi Allah Maha Adil kan.sakit tu hilang sikit2 pastu jadi sihat sikit, pastu sihat terus and takde rase sakit ape dah. SOOO, boleh lah beranak lagi. HAHAHAHAHA.

sape taknak rezeki lebih kan. ada nak ni memang seronok. ragam memang macam2.





senang citer, PENAT TAPI BAHAGIA. =) 

Friday, December 27, 2013

Syuhada Laundry

Alhamdulillah, Syuhada Laundry dah selamat mula beroperasi sejak 1/12 hari tu. Akhirnya angan2 kecik nak berniaga dan jadi makin kaya dimudahkan Allah. aku memang nak sangat jadi orang kaya. aku nak jadi kaya dengan harapan makin banyak aku ada, makin banyak aku boleh beri. InsyaALLAH.

Jujurnya, dari awal bukak kedai, aku tak letak harapan tinggi untuk dapat sambutan dr org ramai sebab dahlah musim hujan, lepas tu promosi pun kurang. Aku tak dapat nak cuti lama untuk buat promosi kaw2, so berharapkan bunting tak berapa nak banyak yang aku sangkut kat tiang2 jalan, dengan banner besar satu depan kedai, tu jelah yang aku mampu.

Pada sesiapa berhampiran yang ade toto, carpet, set2 cadar yang mesin basuh kat rumah tu tak mampu nak basuh, so bolehlah ke Syuhada Laundry ye. Jgn segan2.

Tapi kepada kak Haniza, harap maklum buat masa ni Syuhada Laundry hanya membasuh linen dan pakaian sahaja, belum boleh basuh kereta lagi. =)

yang bestnya perniagaan dobi ni, kita ada banyak masa terluang sambil nak tunggu cucian siap, baju kering, sempat lah nak layan Astro First, movie sejam dua, duk lepak kat dobi mcm ade kat rumah je. kepala pun x stress sangat. lepas ni kalau ade rezeki, aku masukkan gambar dobi tu ye.

kalau ade yg tanye, senang tak nak niaga and bukak dobi ni? modal berapa?
= huhuhu. nak jawab soalan ni kena tarik nafas panjang2 dulu. senang tu memang tidak lah. kena rajin, yg paling penting sekali kena sabar. urusan turun naik bank, SSM, supplier, renovate kedai, memerlukan pengorbanan fizikal dan mental. modal pulak, depends.. sebesar dan segempak mana kita nk bukak laundry tu, mcm aku, dah start operate, aku masih renovate sikit2, so roughly dalam 50k jugak lah habissss.

takpelah, mak pon cakap, bukan senang nak senang. =)

semoga perniagaan ni bertambah sukses, Aminn.

Friday, November 1, 2013

kasih Ayah bawa ke mati. =)

salam alaik. barakallahu fikum pd hr Jumaat ni.

idea nak menulis ni dtg bila aku secara tak sengaja bersembang ngan salah sorg indian public yg tngah tgu anak lelaki dia balik untuk sambut Deepavali esok kat Arrival Hall ni.. huh, semputttttt.

Bila aku tengok pakcik tu kan, riak excited kat muka dia tu nampak sangat. seronok gamaknye nak tgu anak balik raye lepas ntah berapa lama duk oversea tu.

macam tu lah bapak kan. yg sinonim dgn garang2, bengis2, sampai anak2 semua takut dgn diorg, tapi bila anak dah jauh dr mata, terserlah jugak kasih sayang tu. Abah aku dulu pon mcm tu. aku ngan adik beradik lain tak berapa manja dgn dia sebab arwah abah memang garang. cara dia dididik nenek aku pun mmg lain mcm, itu yg terturun kat kitorang tu.

kecik2 dalam 5,6 tahun mcm tu, kitorg memg x merasa langsung nak ada mainan masak2, doktor2, barbie2 mcm budak2 skrg ni. umur2 macam tu, pagi2 bila cuti sekolah, abah panggil dah kat belakang suh cabut rumput kat kebun sayur kecil2an dia. kitorg adik beradik ngan muncung pnjg sedepa pon mncangkung la kat tepi rumah duk cabut rumput2 tu. pastu cabut main ikut suka je, tak cabut betul2, abah pon bising " kalau awak cabut macam tu esok dia panjang lah balik, cabut dengan akar sekali!" la pulak... =(

time darjah 4, sekolah aku ade rombongan pergi Cameron Highlands. sape nak pergi kena bayar 50 rgt. hati aku ni memang tergedik2 sangat lah nak pergi kan, tapi bila aku tanye kat mak, mak suh aku tanya abah. opkos le kalau dia tak cakap pun aku tau dah. so aku pon tanye abah "abah, kakcik nak pergi rombongan boleh tak? tp kne bayar 50 rgt." so seperti yg dijangka abah aku pon mula la membebel2. dia  kate "ape anak2 nak, semua mak ayah kasi, tapi cakap mak ayah anak2 xnak dgar, suruh belajar rajin2 xnak, bla bla bla". ade la dlm 10 minit jugak dia membebel sebelum aku nak dapat 50 rgt tu. =) itulah bapak den.

time aku tgkatan 4, ngan 5, aku duk asrama. ade lagi sorg adik aku pon tgkatan 3 time tu duk kat asrama, so bila hujung minggu, abah ngan mak selalunya akan datang bawak makan2, bawak air mineral ( sebab aku kena minum air tapis je.. ) bawak duit belanja, bawak barang2 macam syampu, sabun basuh, stok makanan =) tp di sebabkan ade 2 anak kat asrama sekaligus, so mak abah aku kena berkorban la ulang alik 2 sekolah. kalau mnggu ni abah dah datang melawat aku dlu, so next week tu abah akan pergi sekolah nini dulu. kena gilir2 lah. so ade satu mnggu ni, abah cakap sepatutnya dtg kat aku dulu, aku pon dah siap mandi awal2, tgu dia la kan last2 xsampai2 sampai ke petang. rupanya adik aku sorg lagi tu request pegi kat dia dlu sebab dia ade hal ape ntah aku tak ingat. so aku cam tarik muka la jugak kan. abah plak cam tau2 je aku nak hangin, so dia dah tapau McD awal2. nampak tak mainan dia kat situ?? =) so abah aku ni, dalam garang dia, sporting jugakkkkkk.

ade lagi satu yg best, time nak ambik report card kat sekolah. seminggu awal aku dah kol bgtau " abah, mgu depan hari jumaat parents kena datang sign report card. start pkol 10. parents yg dtg awal, boleh bawak anak dia balik terus" so korg nak tau ape abah aku cakap? dgn nada garang dia tu lah "awak dapat no berapa? kalau teruk x payah lah, buat malu je nak jumpa cikgu" huhuhu. sedih gila dalam hati aku, tak pyh bgtau pon xpe. so nak djadikan cerita, hr yg dinanti pon sampai, seketoi2 mak ayah budak kelas aku datang and bawak anak diorg balik. tapi upenye dlm tgahri camtu, mak abah den pon dtg jugak. ingt kerek je jawab tepon, xnk dtg la kan. yelah, mmg betul pon keputusan peksa aku tak bgus sgt. so bila jumpa cikgu, abah aku tak cakap pape pon bila cikgu kelas aku explain markah2 aku, attendance aku, disiplin, ngan perangai aku. sebab cikgu aku ni jujur sket. sape yg suka tdur dlm kelas tu mmg dia bgtau je. so bila nak balik tu, mak aku pon salam2 lah dgn cikgu kan, aku pon same la kan, pastu cikgu aku cakap "anak pakcik makcik ni no 2 dalam kelas tapi top 5 dalam tingkatan 5 sekolah ni, boleh lah bg ganjaran supaya semangat lagi nak SPM nnt" aku pon terharu and kembang semangkuk la cikgu cakap macam tu, so rewards 20 student terbaik sekolah, dapat gi rombongan Terengganu free. mak aku cakap, "tak payah gi pon xpe, dah selalu balik kg terengganu, same je" tapi tau ape abah aku cakap?  "biar la dia nak pergi".. siap bagi duit belanja banyak gila weh.. =)

tapi tu lah, dalam garang2 abah aku, ade jugak yg best2, yg suweet2, =) dia bawak kitorg tngok wayang, mandi air terjun, gi piknik, masak sedap2, tak pernah lupa hadiah@kek ntuk besday anak2, macam2 lah. dan yang paling penting, cr  dia ajar kitorg tu yg bntuk diri kitorg sikit banyak sekarang ni. ini bru sikit cerita dr aku, belum mak, yg memang bnyak sgt kenangan dengan abah, and adik beradik lain. memasing ade citer sendiri kan.

kepada sesiapa yg masih ade abah,ayah, daddy or wat so ever, hargailah, sebelum korg terlepas ape2 peluang yg akan buat korg mnyesal kemudian. yang ni memang aku tak tipu, sebab aku dah rase. =(
alfatihah.


Wednesday, October 23, 2013

Tiap orang lain - lain. =(

salam alaik.

hari ni festime ghasenye aku nak bcerite pasal kandungan aku ni. aku ni jenis yg tak mahu, tak suka, tak berniat nak Show-Off. so, jgn ambik hati klu ade sesape yg terasa ok. aku tulis ni untuk rase hati aku sendiri je pon.

sedia makluman, kandungan aku dah cecah 6 bulan da pon. so far, takde pulak cerita atau kisah pelik2. takde pon mimpi gempak2 mcm Aminah time mngandung Nabi Muhammad, atau mimpi dr mak Imam Syafie tu, sampai terang benderang satu dunia. =)

awal mngandung, alahan aku sgt teruk. usia 2 bulan mengandung, time bulan Ramadhan hari tu. ada hikmah lah jugak aku tak jadi pergi umrah bulan puasa tu agaknya, kalau tak mau aku duk lepak je kat hotel.

lepas sahur, tak sampai setengah jam, aku mesti muntah balik. dah camaner aku nak puasa mcm tu? ade yg tak muntah tapi pas zohor, perut aku dah berbunyik2, memang tak dapat tahan lah. ade jugak satu kes tu, pukul 6 aku berbuka. aku dah cuba nak tahan tapi tak boleh jugak. padahal sejam lagi nak berbuka. =( dugaan.

cakap pasal selera pulak, yang aku perasan time mengandung ni, aku suka makanan pedas2, dan panas2. tak panas, tak selera aku nak makan. bubur nasik kosong dengan kicap pun takpe, yang penting panas =) ketam masak lemas nanas lebih dari sepuluh kali aku makan dalam sebulan. kau ade??

perangai pulak, hehehehhe. mntak maap lah encik zairi.. teruk bebeno rasenye perangai aku time mngandung ni. dia balik keje lambat pun nak marah, bau busuk pun nak marah, tengok dia main ps pon marah, dia baca buku pun marah. pendek kate semua kau nak marah. nak harap dia berkepit je dengan aku 24 jam. mngade kan? aku pon marah dengan diri aku sendiri. bila aku tanye org, diorg cakap " biase lah... pembawakan budak" lau cmtu, aku pikir, kalau mngandung 5 kali, tanggung azab 5 kali lah suami aku. hahahahah.

 kalau dapat yang macam ni aku terima..


tp hari makin hari, aku kena la bnyak bertenang, bnyakkan mngaji, berzikir, berdoa untuk anak ni. so bila hati dah tenang, perangai pelik2 takde dah. ape aku nak makan, insyaAllah dia akan cuba cari. mane aku nak pergi, dia akan bawak kalau takde masalah ape2. kalau mntak sapukan minyak, atau urut2 tu, muka nampak jugak lain. maklumlah, festime dah 28 tahun hidup nak buat mcm tu kan. sorry lah encik asben.


 tapi kalau dapat yang macam ni pon aku terima jugak.
 sebab tak tau "jin" Abi dia kuat ke tak. hahahah


series aku cakap, memang aku terasa sangat2, semenjak mngandung, rezeki aku sangat murah. macam2 benda and perkara baik jadi kat aku. alhamdulillah. semoga anak ni terus bawa kebaikan dalam hidup kami, keluarga kami, dan agama kami. InsyaAllah. 

p/s : makluman, jantina bayi memang tidak akan diketahui sehingga dia selamat jumpa dunia. =) seprais!! sorry lah doktor, kami taknak tau.





Sunday, October 13, 2013

seriesly, bukan senang nak ikhlas.

Nak ikhlas bukan senang.

Aku tak cakap pasal korang, tapi diri aku sendiri. Tiap kali kita buat something, dalam hati mesti ade terdetik. Kita semua tau dalam diri kita ade Qarin kan.





Qarin ni syaitan pendamping, yg kita boleh ibaratkan kembar kita. Rapatnya dia dengan kita sampailah ke mati. Dialah yg bisikkan rasa was2, rasa tak puas hati, buat marah kita membuak2, dan ape2 jelah yg negative dlm diri kita tu. So, sebab tulah Allah datangkan malaikat untuk seimbangkan rasa dlm diri kita untuk selalu dorong pda kita, bisik pada kita, jadi pendinding ntuk kita buat baik pulak. Terpulang pada kita lah nak bela Qarin atau Malaikat kan…???



So balik soal ikhlas tadi, Qarin ni memang selalu akn buat kita rasa tak puas hati dan tak seronok bila kita buat baik dengan orang lain. Kat situlah timbulnye soal tak ikhlas tu. Sebab tu wujud pulak perkataan cepumas MENGUNGKIT.



Pry will never exists in sincerity. Lepas buat apa2, kena selalu pesan pada diri “ aku ikhlas, tak harapkan balasan” tak kesahlah dalam ape kes sekalipon. Same ade hari ni kita tumpangkan orang, bg orang makan bekal kita, pinjamkan barang kita, atau ape2 jelah. Ini tak, elok hari ni kau bg orang tu makan bekal spaghetti carbonara kau, esok kau mngharap dia belikan starbucks jugak ntuk kau bila kau nampak dia minum yee. Not good, not good.



Buat apa2, biarlah lapang dada, pikir mcm ni je. Buat baik, dibalas baik. Buat jahat, dibalas jahat. Or else, kalau dah rase memang jenis berkire dan payah bebenau nak ikhlas, latih diri cmni. Kalau org tak mntak, jgn kau mandai2 nak willing lelebih. Takut kang kau pulak tak puas hati sendiri. Then, kalau rase memang tak boleh nak buat ape je yg org suruh atau mintak tolong, terus terang je cakap tak boleh. Takyah esok lusa kau nak mngungkit. Elok2 belah kanan dah berat sebab niat murni kau dah tercatat, jadi ringan balik sebab dah kena catat yang belah kiri pulak. =(



Memang….. jgn tipu aku, berapa banyak bnda dlm hidup ni kita belajar ntuk ikhlas. Ikhlas kerja, ikhlas beri bantuan, ikhlas senyum, ikhlas berkawan, ikhlas menegur, ikhlas bermadu, eh. macam2 lagi lah. Pendek kata, buat semua bnda memang nak kena ikhlas, kalau tak tak berkat lah.



Same2 lah kite berdoa Allah bg rasa cukup dalam hati kita so kita hidup kat dunia ni tak berkira dan tak habis2 tak puas hati dengan orang lain. Amin.

Friday, October 11, 2013

Barakallah Zulhijjah =)

Assalamualaikum wbt.



Aku nak citer sket, nak ambik port ke tak terpulanglah.



Lately, mak aku tiap2 pagi takkan terlepas program tanyalah ustaz/ah kat tv9 tu tiap2 lepas subuh. So, aku yg kebanyakan masa tak join dia ( tdo le tu.. ) akan dapat info2 bile dia cter kat aku plak kemudian.



Bebaru ni, sempena masuk bulan Haji ni, program tu bnyak lah citer pasal Zulhijjah ni. Sedekah, Qurban, Aqiqah.



Ade satu bnde yg baru je aku dengan mak discover, rupa2nye, 10 hr terawal bulan zulhijjah adalah SIANG HARI YANG PALING BERKAT. Kita semua maklum 10 hari terakhir Ramadhan ( Lailatul Qadar ) adalah 10 malam yg paling berkat kan? So 10 hr awal Zulhijjah pulak adalah siang hari yg paling berkat. Berapa org dah tau perkara ni angkat tgn sekarang??



Huhu. Jahilnye aku selama ni. Tapi takpelah, dah adat kite berguru atau belajar pun, memg dr tak tau kita jadi tau kan. Klu dah tau semuanya, kita lah yang akan jadi guru pulak. Lol. =)



So, nak dijadikan cerita, aku dgn mak pon berusaha sedaya upaya make sure 10 siang hari terbaik ni berbaloi. Mak siap puasa dr 1 zulhijjah oi. Aku memang tak larat la kan… so guys, ape yg kite same2 boleh buat, bnyakkan mngaji, solat2 sunat, berzikir, dan selawat. Semoga setiap ape yg kita lakukan, terkesan di pandangan Allah. Nak sebuk pandangan org buat apa, bukan dia tentukan syurga neraka kite betul tak?? =(



Hidup ni series singkat sangat. Aku bile pikir balik pon, tak sangke dah besar, dah keje, kawen, nak dapat anak dah pun. Tapi aku piker ape yg aku ade dlm hidup ni, senang ke aku kemudian nnt?? =( Astaghfirullah Al Azim. Selagi boleh kejar amal yg kecik2, sikit2 tu, kite same2 lah kita kejar ye. insyaAllah, kita jadi org yg sentiasa beringat.

Saturday, September 21, 2013

kalau dah jodoh tak kemana jua =)

salam. selamat sore.

sekarang ni bulan september. semua org tahu kan?
aku tengah training dengan MAB tak ramai yang tau kan? muahahaha

tak sangka rupenye boss decide hanta kitorg (segi astana ) staff training dekat LCC sementara klia2 tu delay nak bukak.

i was like "WAT...??? IM GOING BACK THERE? SERIOUSLY? SHIFT 2 HARI, 2 HARI?"

Balik pon kepoh2 lah dengan hasben nak training dgn MAB ni, same syif keje dengan dia so mase same2 makin banyak. KONON. ( siap huruf besar tu ) hasben pon cakap , dah berhenti MAB pun, at last balik ke sana balik.



last2, dia pulak kena duk opis hour kat Lost n Found tu. punah segala harapan nak gi keje balik keje same. restday offday same. tp mcm dia ckp lah memula dulu, apa yang Allah tentukan mesti ade kebaikan dia. mcm mane yg kita nak tp Allah x bagi mesti ade sebab.

sekarang aku duk training kat syif Alpha ni, rasa takde bnyak sangat perubahan. skop kerja tu same jee. sebelah mata je nak jawab soalan passenger. eleh. kecuali staf yg dah makin ramai ni jelah yg lain. dulu time aku kerja, satu syif 3 org je. time tu kalau nak ot, memang sampai tak ingat dah mane syif sendiri. kaya mak.

aku harap semuanya berjalan lancar sampai lah hujung tahun ni sebab al maklumlah aku ni sekarang berbadan tiga. eh? (telan air liur jap ) hahahahahha, propa je ni....

tak naklah sakit2 teruk sgt ke ape ke, memandangkan morning sickness aku sekarang ni BOLEH TAHAN kate ko.... harap Allah mudahkan segala urusan aku dekat sini sebab alhamdulillah aku diterima baik kat sini. rezeki aku. =)

"bekerja dan berusahalah lah kita seolah2 kita akan hidup seribu tahun lagi, dan beramal serta bertakwalah kita seolah2 kita akan mati esok hari"

barakallahu fikum =)



 
pastu tetibe aku teringat kat gambar ni time keje kat cni dulu ngan minah sewel ni.